Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Sanatate si Frumusete»Alimentatie Sanatoasa»Falsificarea mierii
    Alimentatie Sanatoasa

    Falsificarea mierii

    8 ianuarie 2016Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Mierea de albine este un produs alimentar complex care poate fi destul de usor falsificat prin o multime de procedee si tehnici clasice sau moderne. Cum sa ne asiguram ca mierea este naturala? Mierea este unul dintre cel mai frecvent falsificate produse alimentare. In general, falsificarea mierii se realizeaza prin hranirea cu zahar a albinelor, insa poate fi supusa si la alte tipuri de falsificari, mult mai nocive. Astfel, pentru marirea consistentei se foloseste amidon sau diversi hidrocoloizi, pentru corectarea gustului si aromei sunt utilizati diversi indulcitori sintetici (zaharina, ciclamati, aspartam) sau aromatizanti naturali sau sintetici.

    Falsificarea culorii se poate realiza cu caramel sau culori de anilina, iar pentru a se mari durata de pastrare se apeleaza la diversi conservanti cum sunt: acidul salicilic, boric, benzoic si sarurile lor. De cele mai multe ori, pentru a creste cantitatea de miere, producatorii folosesc sirop de porumb, zahar invertit, gelatina si apa. Trebuie stiut ca nu exista metode simple si sigure prin care sa se garanteze autenticitatea mierii. Daca dorim sa fim siguri, singura cale este aceea a analizelor de laborator. Totusi, pentru a reduce riscurile consumului de miere falsificata, in conditiile in care nu testam produsul la un laborator, putem face cu usurinta urmatoarele teste:
    Testul aromei: In cazul in care produsul testat provine indeosebi de la o anumita specie de planta, aroma trebuie sa poata fi imediat asociata cu acea planta. De exemplu, in cazul mierii poliflore aroma va fi chiar buchetul floral. Daca mierea poliflora nu are aroma, sau daca aroma sa este vaga ori prea intensa, atunci probabil mierea este contrafacuta.
    Testul aspectului: Daca privita in lumina mierea arata perfect limpede, atunci este foarte probabil sa fie contrafacuta. De asemenea, acel minim aspect tulbure sau de impuritati ar fi de dorit sa fie omogen.
    Testul chibritului: Introducem cateva bete de chibrit cu gamalia in miere. Lasam betele cateva minute, apoi incercam sa le aprindem. Daca betele nu se aprind, atunci cu siguranta mierea nu este buna.
    Testul culorii: Punem putina miere intr-o lingurita. Cu varful unui creion chimic amestecam circa un minut in miere. Daca mierea nu isi schimba culoarea exista o buna probabilitate ca ea sa fie naturala.
    Testul fluiditatii: Introducem in borcanul cu miere o lingurita si o ridicam. La inceput trebuie sa curga continuu, iar spre final – cand mai este foarte putina in lingurita – sa curga „elastic”, discontinuu, insa nu in picaturi. Daca mierea nu respecta aceste 2 cerinte, ea nu este naturala.
    Este important de stiut ca zaharisirea (cristalizarea) mierii nu ii reduce deloc calitatile terapeutice. Mierea pusa in lichide fierbinti pentru a fi lichefiata, asa cum de regula se gaseste in magazine, isi pierde o parte dintre calitati. Zaharisirea mierii nu ne da insa prea multe informatii despre autenticitatea sa: timpul de zaharisire depinde atat de tipul de miere, cat si de temperatura de pastrare. Mierea de salcam, mai saraca in glucoza (substanta greu solubila in apa) si mai bogata in fructoza (substanta usor solubila in apa), ar trebui sa se zahariseasca mai greu. Mierea de rapita, in schimb, se cristalizeaza foarte usor, in cateva zile de la extractie.
    Intrebarea care se pune este cat de nociva pentru sanatatea noastra este mierea contrafacuta. Raspunsul depinde de modul in care a fost contrafacuta. Mierea falsificata nu mai are aceeasi putere curativa ca mierea 100% naturala (deoarece concentratiile de enzime, vitamine si minerale scad) si, in plus, poate contribui la aparitia unor boli grave, riscul cel mai important fiind acela de diabet.
    Pentru a fi siguri ca achizitionati miere de calitate, alegeti producatori de incredere, branduri care isi respecta consumatorii. Si nu uitati ca daca vedeti in magazine miere mult prea ieftina ar trebui sa va puneti intrebari daca acea miere este intr-adevar de calitate… Mierea buna nu are cum sa fie foate ierftina!

    Sursa: Antena Satelor

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleDespre beneficiile ananasului
    Next Article Sparanghelul – leguma care are grija de tineretea pielii
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    MedLife isi consolideaza pozitia pe segmentul de chirurgie robotica prin introducerea robotului Rosa, specializat in ortopedie

    6 februarie 2025

    10 sfaturi pentru a avea o piele stralucitoare

    20 noiembrie 2022

    Suplimentele nutritive Ovoimuno in sezonul rece

    6 noiembrie 2022
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Start inscrieri BIFE SIM 2025

    Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul National de Arta al Romaniei

    Body Mind Spirit Expo, editia XXVIII

    In cinematografe, noul film Lilo si Stitch: Emotionanta intalnire a unei fete cu un extraterestru!

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.