Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Sanatate si Frumusete»Alimentatie Sanatoasa»Retete cu cartofi
    Alimentatie Sanatoasa

    Retete cu cartofi

    18 iunie 2014Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Cartoful este un aliment minunat. Ne da energie, ne detoxifica organismul, este hranitor, sanatos, fiind permis celor cu predispozitie la ingrasare si celor cu boli de ficat. Ajuta activitatea intestinala, combate ulcerul si este cicatrizant. Daca nu e preparat cu grasime, nu ingrasa. Sucul de cartof reduce aciditatea gastrica si ulcerele, calmand si cicatrizand mucoasele digestive. Este antispastic, diuretic si emolient. Mai mult, e un adevarat medicament pentru ulceratiile si edemele pielii.

    De cand a ajuns pe masa europenilor, adus din Lumea Noua, cartoful a devenit nelipsit din bucataria acestora. Fiert in apa sau la aburi, copt sau prajit, cartoful este la fel de delicios si face parte din numeroase retete culinare, foarte diferite intre ele, de la o regiune la alta, de la o tara la alta. Il intalnim in apertive, ciorbe, mancaruri, salate si garnituri, dar chiar si ca ingredient in unele deserturi.
    Ca sa putem spune ca stim ceva despre cartof trebuie sa gustam macar cateva preparate traditionale germane, grecesti sau italienesti, dar si armenesti, bulgaresti, ucrainene, poloneze, turcesti, rusesti, romanesti sau macedonene.

    Germania
    Carolus Clusius, botanist si medic, a introdus cartoful in Germania in anul 1589, insa el a fost acceptat ca mancare abia in secolul al XVII-lea si doar pentru fermieri si saraci. Foametea din 1719, apoi cea din 1743 i-au facut insa pe nemti sa aprecieze din plin calitatile cartofului ca aliment. Astazi, germanii se numara printre cei mai mari consumatori de cartofi din lume; ei iubesc aceasta leguma, care se regaseste in aproape toate mancarile lor si pe care o gatesc in nenumarate feluri. Gasim cartofi in salate, feluri principale cu sau fara carne, in supe, dar si in paine sau in dulciuri.
    Salata de cartofi e preparata de catre germani in foarte multe moduri, insotind mancaruri foarte diferite. Ei o fac adaugand cartofilor multe tipuri de ingrediente, de la maioneza, otet, ceapa, usturoi, mustar pana la castraveti, praz, varza, oua, mere, carne de pui, peste, carnati sau muraturi.
    Cartofii Harz sunt un piure de cartofi cu lebar, ceapa, sare si boia. Compozitia se pune la cuptor, in ea facandu-se niste adancituri in care se adauga oua crude.

    Paine de casa cu cartofi
    Ingrediente: 650 g cartofi albi sfaramiciosi, 650 g faina de calitate, 120 ml apa de la fierberea cartofilor, 4 lingurite sare, 2 linguri ulei de masline extravirgin, 25 g de drojdie de bere proaspata, 1 lingurita de zahar brun.
    Preparare: Se spala foarte bine cartofii, se pun la fiert cu 2 lingurite de sare. Se fierb bine, apoi se scurg, pastrandu-se apa. Se lasa apoi la racit. Intre timp, drojdia proaspata se freaca bine cu o lingurita de zahar brun, pana se lichefiaza. Se adauga 2 lingurite de faina si se amesteca, presarandu-se putina faina si pe deasupra. Se lasa deoparte. Dupa aceea, cartofii raciti se decojesc si se zdrobesc. Se masoara exact 120 ml din apa in care au fiert cartofii si se dilueaza drojdia activata cu aceasta apa. Se amesteca apoi cartofii cu faina si cu cele doua lingurite de sare ramasa. Se adauga apoi lichidul cu drojdie si uleiul si se framanta bine (preferabil la masina de paine sau la robot). La inceput, aluatul pare foarte tare, dar dupa ce se framanta mecanic timp de 10 minute va deveni suplu si usor lipicios. Se pune aluatul intr-un bol si se lasa la crescut 35 de minute la temperatura bucatariei, acoperit cu folie alimentara. Dupa ce aluatul a crescut, se rastoarna pe planul de lucru presarat cu faina si se imparte in doua. Se aplatizeaza fiecare parte intr-o forma ovala, apoi se ruleaza una dintre margini catre interior, pana la jumatate. Partea opusa (cea nerulata) se pudreaza cu putina faina. Se pudreaza apoi cu faina un servet de bucatarie, iar painile se asaza pe acesta, cu imbinarea (partea rulata) in jos, modelandu-se intr-o forma cat de cat rotunda. Se acopera cu un alt servet si se lasa sa creasca la temperatura bucatariei timp de 35 de minute. Dupa trecerea timpului de asteptare, cuptorul se incinge la 190 de grade Celsius, iar in cuptor se pune un recipient (craticioara) cu apa fierbinte. Se rastoarna painile pe tava acoperita cu hartie de copt, invers fata de pozitia in care au stat la crescut (cu imbinarea in sus) si se dau la cuptor la o inaltime situata in jumatatea inferioara. Se lasa painea la copt timp de 45 de minute. Painea coapta se scoate apoi si se asaza pe un gratar de bucatarie, asteptand sa se raceasca complet inainte de a o taia. Painea obtinuta este consistenta, cu coaja crocanta si miezul elastic, parfumat.

    Grecia
    Grecii au adaugat si ei cartoful la unele retete traditionale, stravechi. Un exemplu este taramosalata, o mancare de icre amestecate cu cartofi fierti sau paine, ulei de masline si suc de lamaie. Skordalia este un piure gros preparat din cartofi, nuci, migdale, usturoi si ulei de masline.

    Supa de cartofi greceasca
    Ingrediente: ½ kg cartofi, 1 ceapa, 1 fir de praz, 500 ml lapte, 100 ml smantana, 1 lamaie, sare, crutoane, 1 l apa.
    Preparare: Cartofii se curata, se spala, se taie bucatele si se pun la foc intr-un litru de apa. Se adauga ceapa si prazul tocate marunt si putina sare. Se lasa sa clocoteasca pana se fierb bine, la fel ca legumele. Se strecoara si se trece totul prin sita. Se amesteca piureul cu zeama in care au fiert cartofii si se subtiaza turnandu-se incet laptele cald si zeama de la o lamaie. Se servesc cu crutoane de paine prajita in grasime.

    Italia
    Bucataria italiana, veche de milenii, s-a schimbat mult in momentul in care de pe nou descoperitul continent american au fost aduse cartoful, rosiile, porumbul si ardeiul gras.

    Cartofi la cuptor cu oregano si lamaie
    Ingrediente: 1 kg cartofi, 1 cana si jumatate ulei de masline, 1 ceapa taiata marunt, 3-4 catei de usturoi maruntiti, 1/2 de cana suc de lamaie, baza pentru mancare tip Delikat, 1 lingurita oregan, piper dupa gust.
    Preparare: Se taie cartofii rondele, se adauga toate ingredientele, se condimenteaza si se pune totul in tava de copt. Se adauga aproximativ 2 cani de apa, astfel incat cartofii sa fie acoperiti cu apa. Se pune apoi tava la cuptorul preincalzit la 220 de grade Celsius, unde se lasa aproximativ o ora. Cand apa s-a evaporat complet, iar cartofii au prins culoare, inseamna ca sunt gata. Se pun timp de 3, 4 minute la gril.

    Armenia
    Cartofi armenesti
    Ingrediente: 4 cartofi albi, mari, fierti in coaja, 2 cepe rosii, mijlocii, taiate julien, 1 lingurita sare, piper dupa gust, 1 lingurita menta verde, tocata marunt (sau menta uscata si sfaramata), 3 linguri ulei, 3 linguri suc de lamaie.
    Mod de preparare: Dupa ce se racoresc, cartofii se taie in cuburi de marime mijlocie si se pun intr-un bol. Se adauga apoi ceapa, sarea, menta, uleiul si zeama de lamaie. Se amesteca bine. Se serveste la temperatura camerei.

    Bulgaria
    Musaca bulgareasca de cartofi
    Ingrediente: 500 g carne tocata (mixta, de porc, dupa preferinta), 1 kg cartofi, 1, 2 rosii (proaspete sau din conserva), 2 cepe mari, boia de ardei, sare, ulei, cimbru (pentru carnea tocata). Pentru topping: 3 oua, 1 lingura lapte, 2 linguri faina.
    Preparare: Se caleste ceapa in putin ulei, dupa care se aduga rosiile tocate si framantate. Abia apoi se adauga carnea tocata cu cimbru, pentru a nu se forma noduli. Se amesteca foarte bine si se condimenteaza cu sare, dupa gust. Cartofii taiati marunt se amesteca cu continutul pregatit mai sus. In acest fel, se va obtine o compozitie omogena. Se unge tava cu ulei si se pune in ea continutul obtinut, dupa care se pune in tava apa atat cat sa acopere cartofii. Se da la cuptor la 200 grade Celsius, pana cand scade apa. Dupa ce a scazut apa de pe musaca, se scoate de la cuptor si se adauga ouale batute cu laptele si faina, turnandu-le pe deasupra. Apoi se da din nou la cuptor, pana cand musacaua se rumeneste.

    Ucraina
    Si ucrainenii consuma multi cartofi. Vareniki  sunt niste galuste fierte cu cartofi, ciuperci, varza, branza sau cirese.

    Cartofi ucraineni
    Ingrediente: 10 cartofi potriviti, 1 ceapa, 1 morcov mare, 1 ardei gras, sare, piper, ½ kg carne de porc, 1 lingura cu varf pasta de ardei rosu sau pasta de tomate.
    Preparare: Se taie carnea cubulete si se pune la prajit in doua linguri de ulei. Se lasa 5 minute, dupa care se adauga peste ea ceapa tocata marunt, morcovul ras, ardeiul gras taiat fasii subtiri. Se lasa sa se inmoaie putin legumele. Se adauga pasta de ardei, se amesteca si se mai lasa pe foc 5 minute. Cartofii taiati sferturi se pun peste carne, se amesteca bine si se mai lasa cateva minute pe foc. Se condimenteaza totul cu sare si piper, dupa gust. Se asaza amestecul in patru vase mici de lut si se adauga apa pana la jumatatea fiecarui vas. Se pun capacele, se asaza vasele pe o tava si se introduc la cuptor timp de 40-45 de minute. In amestec pot fi puse si ciuperci.

    Turcia
    Chiftelute de cartofi turcesti
    Ingredientele sunt aceleasi ca pentru chiftelele obisnuite.
    Mod de preparare: Se toaca marunt patrunjelul, se curata ceapa, se taie in patru, apoi se toaca marunt. Se curata cartofii, se curata si se taie in felii groase de aproximativ 1,5 cm. Se toaca marunt un colt de paine. Carnea tocata se amesteca apoi cu patrunjelul, ceapa, sarea, piperul, ouale, coltul de paine si, daca este nevoie, putin sifon. Se amesteca bine compozitia, se acopera si se pune la frigider timp de 30 de minute. Cartofii taiati se pun intr-o tava, pe hartie de copt, se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, unde se tin 30 de minute.
    Se fac apoi chiftelutele din carne, care se pun apoi peste feliile de cartofi si se fixeaza cu o scobitoare, adaugand si cate o felie de rosie si cate o bucatica de ardei (gras sau iute). In functie de preferinte, poate fi adaugata o felie de cascaval sau de bacon. Se da tava la cuptor timp de aproximativ o ora, pana cand chiftelutele se coc. Chiftelutele cu cartofi pot fi servite cu un sos de mustar cu usturoi pisat. Inainte de servire, se scot scobitorile.

    Rusia
    Salata a la Russe
    Ingrediente: 500 g cartofi, 300 g morcovi, 150 g castraveti in otet, 150 g gogosari in otet, 150 g telina, 50 g hrean, 3 oua, 1 lamaie, 50 g mustar, 150 ml ulei, 1 legatura de patrunjel, sare.
    Preparare: Se spala cartofii si morcovii si se pun la fiert. Se taie castravetii si gogosarii pentru salata. Se dau prin razatoarea fina telina si hreanul, apoi se pun intr-un vas mai mare. Se face apoi o maioneza cu doua oua fierte si unul crud. Se scot cartofii si morcovii de la fiert, iar dupa racire se curata de coaja si se taie de salata. Se amesteca totul, se pune sare dupa gust, se pune maioneza, apoi se amesteca din nou.
    Despre preparatele cu cartofi a vorbit si Cecilia Caragea in emisiunea Europolis (TVR 1), in cadrul rubricii Arta de a trai sanatos. (Foto: freeimages.com)
    {yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Sanatate_frumusete_articole/Alimentatie_sanatoasa/Retete_cu_cartofi/1]}

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleSfantul Iuda, patronul holdelor si al pamantului agrar
    Next Article Atelier Montessori pentru parinti
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Generatia care nu vorbeste despre BTS

    5 iulie 2025

    MedLife aduce la Sibiu experti din tara si din strainatate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate in chirurgia robotica urologica

    22 mai 2025

    MedLife isi consolideaza pozitia pe segmentul de chirurgie robotica prin introducerea robotului Rosa, specializat in ortopedie

    6 februarie 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Doar o saptamana pana la Targul de Turism al Romaniei, editia de toamna 2025

    Indagra & Indagra Food 2025: o editie cu peste 35.000 de vizitatori

    Targul Arhanghelilor Mihail si Gavriil, la MTR

    Romexpo deschide portile Indagra & Indagra Food 2025, cea mai importanta platforma dedicata inovatiei in sectorul agricol si alimentar

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.