Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Casa si Gradina»Catina, fructul sacru al Himalayei
    Casa si Gradina

    Catina, fructul sacru al Himalayei

    23 mai 2014Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Catina (Hippophae rhamnoides) este o planta ornamentala foarte decorativa, inclusiv iarna, datorita mai ales coloritului fructelor sale, care pot fi galbene-portocalii pana la rosiatice. Fiind foarte rezistent, acest arbust este foarte iubit in tarile nordice, mai ales in Finlanda. Insa exista si specii comestibile, ale caror fructe au mai ales valente medicinale.
    Se cunosc sapte soiuri de catina, dintre care doua sunt hibride. La origine, toate provin din Europa si Asia. Catina comuna este, desigur, cea mai raspandita – are opt subspecii si o gasim de pe coasta europeana a Atlanticului pana in Mongolia si China. In Europa Occidentala se dezvolta mai ales pe malul marilor, acolo unde salinitatea impiedica alte plante mari sa se dezvolte si catina nu are concurenta, dar si in zonele subalpine. Totusi, cel mai abundent creste in zonele semi-desertice din Asia, unde alte plante nu pot supravietui. 90% (1,5 milioane hectare) din plantatiile de catina se gasesc in China, unde e cultivata mai ales in scopul conservarii solului si a apei. Catina suporta bine sarea din aer si din sol, insa are nevoie de mult soare si nu poate creste in umbra copacilor.

    Se spune despre catina ca este cel mai echilibrat fruct din natura. Este supranumita fructul sacru al Himalayei, caci tibetanii au cultivat-o de veacuri pentru calitatile sale nutritive incredibile. Acest veritabil fruct-minune contine peste 190 de compusi biologic activi, gama completa de acizi grasi omega, in proportii perfect echilibrate, peste 60 de antioxidanti si foarta multa vitamina C – de 4 pana la 100 de ori mai multa decat orice fruct sau leguma.
    Fructele galbene, oranj sau chiar rosii ale catinei au un gust acrisor. Au fost utilizate de chinezi de aproape doua milenii, mai ales ca remediu medical pentru intarirea stomacului, circulatia sanguina si pentru usurarea respiratiei. In zilele noastre, catina e folosita in sucuri, in bauturi pentru sportivi, in jeleuri, inghetata, cosmetice si medicamente.
    Uleiul si sucul de catina sunt atat de bogate in nutrienti si substante benefice incat constituie remedii medicinale in mod natural, luate ca atare. Cineva care alege sa ia un singur supliment alimentar pentru sanatate ar trebui sa considere catina drept prima optiune.
    Catina este deosebit de bogata in macronutrienti si micronutrienti, contine vitaminele B1, B2, C, E, K, P, acid folic, provitamina A (betacaroten), carotenoide, flavonoizi, fenoli, terpeni, taninuri, acizi organici, contine 17 aminoacizi, 42 de lipide si cel putin 20 de elemente minerale. De asemenea, contine in mod natural serotonina (5-HT), un neurotransmitator care ajuta la reglarea emotiilor. Datorita acestor calitati, catina este recunoscuta pentru tratarea bolilor cardiovasculara, pentru cresterea imunitatii, pentru efectul anti-cancer, pentru ajutarea memoriei si a cresterii, pentru efectul antiinflamator si pentru protejarea pielii. Efectul antiinflamator si antioxidant pe care il da combinatia dintre compusii pe care contine catina (carotenoizi, tocoferoli, tocotrienoli, fitosteroli, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, dar si acizi Omega 7) este cu adevarat remarcabil.
    S-au realizat teste pe animale care au aratat cum catina previne si vindeca ulceratia tractului intestinal cauzata de factori stresanti obisnuiti, precum zgomotul, radiatia, vibratia si mediile acide. Aceste descoperiri au impulsionat cercetarile asupra efectelor acestei plante la oameni. Intr-un studiu efectuat pe 30 de subiecti cu ulcer peptic, suplimentele de catina administrate timp de o luna au reprezentat un tratament eficient la 96,7 din cazuri, vindecand 76,6 din cazuri. Peste 200 de studii clinice si stiintifice au demonstrat ca fructul de catina este un superfruct, probabil cel mai complet de pe planeta noastra.
    Preparatele medicale utilizeaza doar fructele coapte bine, insa nimic nu se pierde din fructul de catina. Din seminte se obtine ulei, care e utilizat in cosmetica (lotiuni de ingrijire a pielii, sapunuri etc.), iar din pulpa fructelor insuficient coapte se obtine un piure util in suplimentele pe baza de catina si in sucuri. Se folosesc, de asemenea, mugurii, coaja plantei si frunzele.
    Dulceata de catina Topoloveana este o dulceata naturala, fara zahar, fara conservanti, care pastreaza fructele intregi, deoarece samburii contin 20% ulei. Fiind indulcita cu suc concentrat de mar (32%), este foarte gustoasa si sanatoasa. Este un tonic general pentru organsim si are efecte antimicrobiene, antialgice, antiinflamatorii, antioxidante si antitumorale, regenereaza tesuturile, protejeaza ficatul, ne protejeaza de radiatii etc. (Foto: Wikipedia, www.magiun-sonimpex.ro)

    http://europosud.ua/

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticlePelerinaj istoric
    Next Article Virtutile medicinale ale sanzienelor
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Doar o saptamana pana la Targul de Turism al Romaniei, editia de toamna 2025

    Indagra & Indagra Food 2025: o editie cu peste 35.000 de vizitatori

    Targul Arhanghelilor Mihail si Gavriil, la MTR

    Romexpo deschide portile Indagra & Indagra Food 2025, cea mai importanta platforma dedicata inovatiei in sectorul agricol si alimentar

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.