Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Ciorba banateana (reteta de la 1902 a Ecaterinei Comsa)
    Arta culinara

    Ciorba banateana (reteta de la 1902 a Ecaterinei Comsa)

    2 septembrie 2016Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Chit ca Ecaterina S. Comsa, absolventa a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini in Banatul Craiovei – era olteanca get-beget, cum s-ar zice – reteta la care m-am oprit astazi e din celalalt „Banat”, cel de dincolo de munte si, la 1902, chiar de dincolo de tara. Caci Banatul acela – pe care azi il numim, simplu, chiar asa – se afla in imperiul austro-ungar. In volumul sau, Buna Menajera sau Carte de Bucate, tiparit la Craiova, in tipografia lui N.I. Macavei din strada Madona-Dudu No. 5, ea ne desluseste tainele acestei ciorbe banatenesti, care se face din trei feluri de carne (alese dupa gustul gazdei sau al oaspetelui), dar cu putintele radacinoase si alte legume… defel.

    Partea din reteta care face referire la rantas, in zilele noastre poate sa fie uitata… depinde si de ce dieta tineti! Tot ase… ceapa maruntita poate fi inabusita, nu rumenita… Sa nu mai lungim insa vorba si sa deschidem cartea, ca sa trecem la lectura retetei. Avem trebuinta de un pui in bucatele sau 1 kg de carne de vitel sau de miel, o saram si o punem intr-o oala, cu 1-2 radacini de morcov, 1-2 radacini de patrunjel, o ceapa, 8-10 boabe de piper, toate sa fiarba in 2 l de apa.
    Pana acestea fierb, facem un rantas din o lingura de untura cu o lingura de faina; cand rantasul este rumen, punem o ceapa marunt taiata sa se prajeasca rumen, apoi mai adaugam si putina boia de ardei, precum si putina supa, amestecand bine sa nu ramana cocoloase, apoi il intoarcem in oala cu ciorba, sa mai fiarba putin. In alta oala mai mica punem doua linguri cu orez, spalat, sa fiarba in apa, batem in supiera doua galbenusuri de ou cu doua linguri de smantana si peste acestea strecuram ciorba, amestecand-o bine; punem apoi bucatile de carne in ciorba, precum si orezul fiert si strecurat, patrunjel verde tocat si, acrind-o cu suc de lamaie, dupa plac, o servim.

    Sursa: Antena Satelor
    (Simona Lazar, Antena Satelor)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleEfectele terapeutice ale unei aspirine pe zi – mit sau realitate?
    Next Article 5 alimente pentru imbunatatirea compozitiei sangelui
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Indagra & Indagra Food 2025: o editie cu peste 35.000 de vizitatori

    Targul Arhanghelilor Mihail si Gavriil, la MTR

    Romexpo deschide portile Indagra & Indagra Food 2025, cea mai importanta platforma dedicata inovatiei in sectorul agricol si alimentar

    Mai putin de o saptamana pana la deschiderea Indagra & Indagra Food 2025

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.