Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Curcan fript
    Arta culinara

    Curcan fript

    18 februarie 2015Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Prieten cu Anton Pann si cu multi carturari romani de la jumatatea veacului al XIX-lea, J.C. Hintescu era de fapt sas – pe numele sau real: Hintz -, librar in Scheii Brasovului. Era insa impatimit dupa tot ceea ce venea din lumea romaneasca, fapt pentru care publica, inaintea lui Anton Pann, o culegere de proverbe ale romanilor, in doua volume, iar mai tarziu vrea sa redacteze o carte de bucate in care adauga retetelor romanesti pe cele germane, maghiare si franceze. Din aceasta carte, tiparita la Brasov in 1874, am ales reteta Curcan fript.

    Cum se procedeaza: Se curata un curcan bine hranit, se sareaza si se lasa sa stea vreo 4 ore, ungandu-l in interior si in exterior cu sare si unt proaspat.
    Apoi, trebuie pregatite urmatoarele: castane coapte in spuza si curatite, cam vreo 3 litre, 1 litra orez, dat in unda zamei de carne, amestecat cu acele castane la un loc cu putina sare, 20 dramuri zahar pisat, 5 dramuri scortisoara pisata si cernuta.
    Cu toate acestea se umple acel curcan, sa pune pe o tava unsa cu unt, ungandu-se si curcanul pe deasupra sa fie chiar gras si se pune la fript. Se da intreg la masa, taind in felii pieptul si picioarele, fara a le desparti, ca sa nu cada.
    Dram – Veche unitate de masura pentru greutate si capacitate, in Tara Romaneasca (3,18 g, respectiv 3,22 cm) si in Moldova (3,23 g, respectiv 3,80 cm).
    Litra – Masura de capacitate sau de greutate egala cu un sfert de litru sau de kilogram.

    Reteta din Cea mai noua carte de bucate a bucatariei romane, franceze, germane si maghiare, de J.C. Hintescu (Brasov, 1874), cuprinsa in volumul Retete de Pasti de Simona Lazar si Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.
    Sursa: antenasatelor.ro
    (Simona Lazar, Antena Satelor)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleFilimon, cel devotat
    Next Article De la cititori: Ce sunt osteofitele si cum le tratam
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Start inscrieri BIFE SIM 2025

    Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul National de Arta al Romaniei

    Body Mind Spirit Expo, editia XXVIII

    In cinematografe, noul film Lilo si Stitch: Emotionanta intalnire a unei fete cu un extraterestru!

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.