Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Legume si sarmale umplute cu grau, ca-n Baragan
    Arta culinara

    Legume si sarmale umplute cu grau, ca-n Baragan

    12 mai 2018Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    O carte-ntreaga de retete romanesti, scrisa pe un bob de grau! In inima Baraganului, graul tine loc de orice alta cereala. Nu-i de mirare, deci, ca-n vremurile de demult, umplutura de sarmale se facea cu grau, si nu cu orez, ca-n ziua de azi. Cum tot cu grau erau umplute si legumele, dupa cum se va vedea in aceasta reteta culeasa cu vreo doua decenii in urma din Stelnica ialomiteana. Trecand din bucatarie in cult si din ritual din nou pe masa fiestecaruia, graul poarta daltuit, dupa credinta taranului roman, chipul lui Hristos, pe fiecare bob.

    Dar sa trecem la reteta zilei: Legume umplute cu grau, ca in Baragan.
    Ai trebuinta de: 4 vinete, 4 dovlecei, 4 rosii, 400 g grau fiert, o ceapa, doi ardei rosii, un ardei galben, o legatura de marar, sare, piper, untdelemn; facultativ: smantana.
    Cum se prepara: Vinetele se spala, se taie in doua parti egale si se scobesc de miez. La fel se procedeaza si cu dovleceii. Rosiilor mai tari li se taie capacelul si li se scoate miezul. Se lasa la scurs un sfert de ora.
    Intre timp se prepara umplutura: Graul fiert se da prin masina de tocat. Intr-o tigaie se caleste ceapa, impreuna cu ardeii maruntiti. Apoi totul se amesteca si cu graul fiert si se adauga marar tocat. Se condimenteaza dupa gust.
    Legumele se umplu cu aceasta compozitie. Se ia un vas termorezistent si se unge cu putin untdelemn. Se asaza dovleceii si vinetele umplute si se dau la cuptor, la foc moderat, pentru aproximativ un sfert de ora. Dupa aceea se pun si rosiile (mai tarziu, dat fiind faptul ca acestea se patrunde mai repede).
    Se servesc calde, eventual cu sos de smantana si verdeata presarata deasupra.
    (Reteta culeasa din satul Stelnica, judetul Ialomita, si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul 2010)
    Sursa: Antena Satelor

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleDe ce trebuie consumate branzeturile cu moderatie
    Next Article Expozitia Pictori comentati de Petre Oprea, la Muzeul Colectiilor de Arta
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Lansare de carte: De la Kayseri la Bucuresti. Cusut pana la capat. De Andreea Barbu. Imperiul Otoman si Romania, vazute prin ochii armenilor

    MedLife aduce la Sibiu experti din tara si din strainatate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate in chirurgia robotica urologica

    Start inscrieri BIFE SIM 2025

    Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul National de Arta al Romaniei

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.