Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Reteta traditionala veche: „Pute” cu mac
    Arta culinara

    Reteta traditionala veche: „Pute” cu mac

    21 septembrie 2013Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti!, a fost prezentata o reteta traditionala veche: Pute cu mac. Reteta traditionala veche Pute cu mac a fost oferita si preparata de Laura Laurentiu. Reteta este raspandita in mai mult de jumatate din regiunile Romaniei si poarta diferite denumiri, in functie de fiecare zona geografica: in regiunea Crisana se numeste Cici sau Puturgai – in Bihor si Nudli – in Arad; in Banat se numeste Sulance, Tipari, Puce sau Pute; in Ardeal, retetei i se spune Putarlai – in zona Cluj-Napoca si Vutane sau Vutale – in zona Sibiu; in Bucovina reteta se numeste Cnegne iar in Moldova si Muntenia – Putisoare. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Pute cu mac, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

    Ingrediente: 750 grame cartofi fierti in coaja, cantariti dupa fierbere si decojire, 75 grame gris, 1 ou, 1 praf sare, 200-250 grame faina alba, 80 grame unt sau ulei, 6 linguri mac macinat prin masina, 6 linguri zahar pudra, amestecat cu un plic de zahar vanilat, faina pentru presarat planul de lucru.
    Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja (preferabil sa fie albi, mai sfaramiciosi), apoi se curata, se cantaresc 750 grame si se zdrobesc bine intr-un castron. Se adauga sarea, grisul si faina, pentru inceput doar 200 de grame de faina.
    Se framanta un aluat molcut, inca lipicios, daca e nevoie se mai adauga cate o lingura de faina, dar in nici un caz nu trebuie sa fie un aluat tare. Se pune o oala de 4 litri cu apa sarata la fiert (sare cat pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurite).
    Se presara cu faina planul de lucru si se rastoarna aluatul, impartindu-l in bucatele egale. Se modeleaza pe planul de lucru putisoarele nu mai lungi de 9-10 cm. Pana se termina toate de modelat, va clocoti si apa in care se plonjeaza toate deodata.
    Separat, se topeste untul intr-o cratita, apoi se stinge focul. Cand ”putele” se ridica la suprafata, se mai lasa sa fiarba in clocote mici 1-2 minute, apoi se scot cu spumiera, scurgandu-le de apa si plonjandu-le direct in untul topit.
    Se amesteca cu grija, de preferat cu o spatula flexibila, ca sa nu se rupa „putele” si sa se imbrace toate cu untul topit. Se adauga imediat macul macinat amestecat cu zaharul pudra.
    Cu aceeasi spatula flexibila se amesteca bine pana cand macul este omogen distribuit (dupa gust, se poate pune mai mult sau mai putin zahar).
    Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune si dupa ce s-au racit putintel.
    Secretele bucatarului: Daca doriti, puteti sa faceti aluatul de post, renuntand la ou si la untul topit (eventual, inlocuiti-l cu 1-2 linguri de ulei). In Bihor, macul este inlocuit cu nuca macinata. In functie de gust, macul poate fi inlocuit si cu gris sau cu pesmet.
    Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

    http://europosud.ua/
    www.europosud.ua/

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleFabricat in Romania!
    Next Article Reteta traditionala din Crisana: Boi pe moare
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Arta crestinilor orientali, de la Eufrat la Nil, conferinta la MNAR

    Sarbatoarea Gusturi si Traditii din Saliste, satul Vale, 15 iunie 2025

    TIBCO & Antique Market 2025 – O calatorie prin stil, traditie si valoare

    Body Mind Spirit Expo 2025 revine la Sala Palatului pe 6-8 iunie

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.