Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Sarmale in chiup negru
    Arta culinara

    Sarmale in chiup negru

    12 februarie 2016Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Dintre toate retetele pe care le-am invatat – cutreierand tara-n lung si-n lat – pentru astazi am ales-o pe cea aflata de la Ionel Ursache, de felul sau dintr-un satuc de la marginea Iesilor, de-i zice… Rediu. Reteta de sarmale fierte in chiup de pamant negru se pregateste dupa toate canoanele bucatariei moldovenesti. Dar mai inainte de a trece la detaliile ei, lasati-ma sa va spun cum va fi vreme in est an. Tot de la Ionel Ursache din Rediu citire! Ca dumnealui, dupa datina strabuna, a avut grija sa afle din vreme… cum va fi vremea, dupa obiceiul locului: punand, adicatelea, sare grunjoasa in douasprezece foi de ceapa si asteptand, peste noapte, ca timpul sa-si spuna cuvantul. Si ce-a aflat sarbatoritul nostru?

    Ca-n lunile anului 2016 vremea va fi asa: ianuarie uscat; februarie uscat; martie umezeala; aprilie uscat; mai ploaie; iunie ploaie; iulie uscat; august ploaie; septembrie ploaie; octombrie umezeala; noiembrie umezeala; decembrie ploaie. Prietenul Antena Satelor mi-a mai spus ca ritualul asta il tine de cand se stie si niciodata n-a dat gres. Si dupa cum se-arata a fi timpul, domnia sa stie cand sa puna plugul in brazda, ce sa semene si -n care ceas anume. Ehei, vechea intelepciune a taranului roman!
    Dar sa trecem iute-iute in revista si reteta promisa. Pentru sarmalele acestea ai trebuinta de carne de vaca si de porc, pe care o macini bine – cu satarul sau cu masina de tocat. Ca sa le faci… moldoveneste, vei folosi crupe de porumb, si nu orez. Si mai ai trebuinta de ceapa, cimbru, piper negru si sare, dupa gust. Si mai adaugi in ele nuca din toamna asta, zdrobita-n chiua cu chisalogul. De-nvelit, la vremea asta din an, le-nvelesti in foi de varza murata.
    Cat despre chiupul de pamant negru, ar trebui sa stiti ca nu-i bucovinea, de Marginea, ci e de-acolo, din Iesi, de la Poiana Deleni, centru arhaic de olarit al zonei. Si-n acest chiup negru, pui dumneata un pat de sorici si foi de varza, si-apoi sarmalele (da vezi sa nu fie mari cat pumnul, ci mai maruntele) si-apoi pui vasul la cuptor sau in rola, sa fiarba pe-ndelete.
     
    Sursa: Antena Satelor
    (Simona Lazar, Antena Satelor)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleRegimul alimentar al bolnavului de guta
    Next Article Sfecla rosie, un aliment care lupta impotriva dezvoltarii tumorilor
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Lansare de carte: De la Kayseri la Bucuresti. Cusut pana la capat. De Andreea Barbu. Imperiul Otoman si Romania, vazute prin ochii armenilor

    MedLife aduce la Sibiu experti din tara si din strainatate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate in chirurgia robotica urologica

    Start inscrieri BIFE SIM 2025

    Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul National de Arta al Romaniei

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.