Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Sarmalute in foi de vita (reteta lui Radu Anton Roman)
    Arta culinara

    Sarmalute in foi de vita (reteta lui Radu Anton Roman)

    30 aprilie 2017Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman) e unul dintre cele mai savuroase preparate traditionale romanesti.
    Din cale afara de fine, sarmalutele din carne de gasca cer un vin rosu, nu foarte legat si ca atare dispus la tovarasie. Si ma gandesc uneori la Rosul de Cotesti (o preferinta subiectiva, n-o luati in seama), un vin sec si infipt, destul de rar, ce-i drept, de la o vreme – caci cine sta sa mai amestece si sa potriveasca Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot – dar spectaculos de delicat, iar, in anii buni, chiar irezistibil.

    Se potriveste perfect cu sarmalutele acestea de o mare eleganta, care ar fi dominate si chiar anulate de un vin prea reliefat. Daca nu gasiti rosu, ceea ce e foarte probabil, nu-i nimic, Vrancea e mare, cea mai mare, chiar, podgorie din tara, cu vinuri si rosii, si albe, si seci, si demiseci, si de oala, si de pahar de cristal. Si sa vedem ce-alegem din pivnitele acestea de pe vremea lui Stefan cel Mare?
    Ceva mai cu miez si cu greutate, un Cabernet de la Razoare (isi mai aduce cineva aminte de virtutile si de tinuta acestui conte scapatat de la Panciu?) O Feteasca Neagra mai cu prestanta de la Carligele? Un Merlot suplu de la Jaristea? Sau un vinut, o joaca de la Tamboiesti, o Galbena mai zburdalnica?

    Sarmalute in foi de vita (reteta)
    Ingrediente: sarmalutele: foi de vita, 2 oua, 1 ceapa, 1 ardei gras, 4 rosii, sare, piper, 150 ml lapte, 100 g grasime gasca, marar.
    Mod de preparare: Se toaca carnea si pastrami. Se inmoaie painea in lapte, se scurge, se stoarce. Se bat ouale. Se rumenesc ceapa si ardeiul, fin tocate, in untura de gasca. Se toaca mararul. Se amesteca bine carnea, pastrama, painea, ouale, ceapa si ardeiul, sare si piper dupa gust, mararul. Rulam foile de vita umplute cu tocatura de mai sus. Oala de pamant se unge bine cu grasime de gasca. Se asaza sarmalele in straturi; intre ele se asaza crengutele de cimbru uscate, foi de dafin, piper boabe, felii de rosii; se acopera cu felii de rosii. Se toarna zeama, cat sa acopere de un deget „bulzisorii fermecati“ (cum zicea candva un anume abate). Se da oala acoperita doua ore la cuptor, la foc mic, si o jumatate de ora descoperit, sa se rumeneasca si sa scada jumatate din zeama. Se serveste cu smantana.

    Sursa: Antena Satelor

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleDivortul la mediator: legal, discret, eficient
    Next Article Ziua Astronomiei, sarbatorita la Observatorul Astronomic din Bacau
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Opere in prim plan, prezentari de tip conferinta in Galeria de Arta Europeana a MNAR

    Expozitie de Andrei Coca, la Muzeul Taranului Roman

    Generatia care nu vorbeste despre BTS

    Vacanta la MTR, 1-31 iulie 2025

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.