Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Sturion cu spuma de unt (reteta regala)
    Arta culinara

    Sturion cu spuma de unt (reteta regala)

    24 iulie 2015Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Cineva numea sturionii linistite ierbivore marine. Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte si era doar vorba cuminte, de om inteleptit de soarta, de pescar ce-si duce viata in perimetrul acela care nu apartine nici Marii, nici Deltei, nici Pamantului. Teritoriul de grinduri scufundate in care salasluiesc (inca salasluiesc) fabuloasele fosile vii ce poarta numele de: morun, nisetru, cega ori pastruga.
    De la sturioni, spun cei ce stiu, se mananca totul. Carnea se frige ori se pune pe gratar si o servesti apoi cu lamaie, cu sosuri diferite ori in vecinatati stranii, precum sparanghelul, grepfrutul, trufele…

    Din cartilagii, din maruntaie si din cap se fac ciorbe ori se folosesc cartilagiile, dimpreuna cu carnea, pentru aspicuri. Se fac si acum, la gurile Dunarii, doua feluri de mancare specifice, din sturioni: storceagul (preparat din carne fiarta, alaturi de cartofi, ceapa si morcovi, o ciorba mai groasa, dreasa cu ou si smaantana si parfumata cu marar) si proboiul (un fel de ciorba saracului, caci era preparata din maruntaie si cap de nisetru ori morun, cu rosii, ceapa, morcov, cartofi si musai cu mult leustean si acrita cu otet). Dar nu acestea sunt retetele pe care vreau sa vi le dau, ci una mai… dichisita, zice-se, la fel de veche si de aristocratica precum stirpea sturionilor de la Sfantul Gheorghe, gatindu-se ea si pentru mesele regale de la Bucuresti.
    Dar sa nu lungim vorba, si sa aflam cum se prepara un sturion regal (pestele se va alege azi dintre aceia ce nu sunt prohibiti la pescuit ori dintre cei de crescatorie).
    Pestele se taie mai intai in felii rotunde si nu prea groase, pe care le asezonam cu sare, piper si zeama de lamaie. Le dam prin faina si le prajim in unt incins. Sturionul trebuie prajit repede si la foc tare. Stoarcem deasupra cateva picaturi de zeama de lamaie, punem putina sare si piper si… acuma vine secretul cel mai strasnic pazit: presaram deasupra putin patrunjel prajit iute in unt, cat sa nu-si schimbe culoarea si sa nu-si piarda parfumul. Acoperim mancarea asta delicioasa cu unt incins si il servim imediat – daca se poate si e de unde, pe pat de icre negre -, pana nu dispare spuma untului.
    Acum, e randul vostru sa cercati reteta!

    Sursa: antenasatelor.ro
    (Simona Lazar, Antena Satelor)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleHramul Bisericii Vladiceasca – Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel
    Next Article Trupul este altarul sufletului
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Lansare de carte: De la Kayseri la Bucuresti. Cusut pana la capat. De Andreea Barbu. Imperiul Otoman si Romania, vazute prin ochii armenilor

    MedLife aduce la Sibiu experti din tara si din strainatate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate in chirurgia robotica urologica

    Start inscrieri BIFE SIM 2025

    Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul National de Arta al Romaniei

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.