Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Tort de mere
    Arta culinara

    Tort de mere

    27 decembrie 2015Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Azi am sa va spun o poveste dulce, din Ardeal, extrasa dintr-o scrisoare primita mai demult de la Dorina Elena Vardea, de felul ei dintr-un sat din județul Alba: De mic copil mi-a placut zaharul, l-as fi pus in orice, de la tocanite la ciorbe drese cu smantana. Reteta ce urmeaza poate nu-i tocma’ ardeleneasca, da’ sigur tat Ardealu’ o stie si a facut-o macar o data la sarbatori. E reteta ce imbie orice om in bucatarie, fie ca-i mai firav ori mai bine facut, fie ca-i copil „de tata” ori om in „tata firea” trecut prin viata si prin locuri. Nu-i greu, da e tare gustos.

    Cum se pregateste prajitura asta minunata, de mi-a dat-o in grija doamna Dorina?
    Din cuibarul zburatoarelor se iau vreo 6 oua, asa, potrivite. Vreo zece linguri de zahar, vreo 4-5 mere frumoase si jumatate de kil de lapte va ajung deocamdata. Doua linguri de zahar le ardeti intr-o cratita nepretentioasa, de fonta. Pana se topeste minunea dulce a naturii, luati ouale si le bateti cu zahar, nici prea incet, dar nici prea iute, asa, cat sa fie armonie.
    Dupa ce incepe sa se inchege, puneti laptele, tot cate un pic, si amestecati bine. Cand zaharul s-a topit si incepe a se intinde timid pe tot fundul cratitei, stingeti focul si apucati a invarti oala ca zaharul sa se prelinga si pe margini. Acuma puneti merele taiate felii rotunde, potrivit de groase pe fundul cratitei, apoi amestecul din oua, zahar si lapte si dati-o la cuptor pentru vreo 25 de minute. Intre timp, mai luati vreo patru oua, vreo patru linguri de faina, patru de zahar, o lingura de ulei si niste bicarbonat stins cu niste otet.
    Din toate astea faceti un aluat cam asa: bateti bine albusurile, asa cat sa poata un copil nazdravan sa tina vasul intors, apoi, intr-alt vas, bateti galbenusurile cu zahar, apoi cerneti faina ca niste nouri albi vara pe cer, puneti bicarbonatul, inchegati bine si mai apoi puneti albusul, amestecand incet, ca o domnisoara suava. Dupa aia scoateti din cuptor cratita si turnati aluatul aista, bagati iarasi in cuptor si asteptati sa se coaca. Cand s-a copt, scoateti oala si intoarceti prajitura pe o farfurie mai maricica. Se lasa la racit in vreo camara ori pe vreo prispa, asta daca va lasa sufletul sa nu gustati inainte sau daca vreun copil strengar nu voieste a vedea daca-i buna ori ba.

    Sursa: Antena Satelor
    (Simona Lazar, Antena Satelor)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleRegimul alimentar al diabeticului
    Next Article Minitarte cu crema de nuci, ca la Videle
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Opere in prim plan, prezentari de tip conferinta in Galeria de Arta Europeana a MNAR

    Expozitie de Andrei Coca, la Muzeul Taranului Roman

    Generatia care nu vorbeste despre BTS

    Vacanta la MTR, 1-31 iulie 2025

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.