Ieri, Muzeul de Geologie din Bucuresti a fost gazda evenimentului organizat de Institutul de Relatii Internationale si de Cooperare Economica din Romania si de Ambasada Kazahstanului la Bucuresti, cu sprijinul Parlamentului Romaniei, ocazionat de sustinerea de catre Romania a candidaturii capitalei kazahe, Astana, ca organizator al Expozitiei Internationale din anul 2017. Cu acest prilej, a putut fi vizionata o expozitie de fotografie cu instantanee din Astana, iar in continuare au vorbit cativa dintre persoanele importante in mentinerea si dezvoltarea relatiilor bilaterale romano-kazahe de-a lungul anilor.
La eveniment au luat cuvantul Prof. Dr. Stefan Grigorescu, directorul Muzeului de Geologie si reprezentant al Ministrului Culturii, deputatul Viorel Palasca, presedintele Grupului de Prietenie Parlamentar Romano-Kazah, deputatul Ahmed Aledin, vice-presedinte al Comitetului Cultural al Parlamentului Romaniei, Prof. Dr. Mircea Constantinescu, director al Academiei Diplomatice Europene si Viorel Ontanu, primarul sectorului 2.
Fiecare dintre vorbitori a felicitat alegerea orasului Astana ca organizator al Expo 2017 si a intarit ideea necesitatii colaborarii dintre tarile noastre. Romania este, practic, o poarta de intrare a Kazahstanului in Europa, iar Kazahstanul reprezinta deja o mare forta economica a Euroasiei, avand si avantajul situarii sale geografice la rascrucea principalelor rute comerciale dintre Orientul Indepartat si Europa. Primarul sectorului 2 a denumit chiar o strada din acest sector Astana, in cinstea relatiilor foarte bune dintre cele doua tari si dintre cele doua capitale.
In final, cuvantul a apartinut Excelentei Sale Talgat Kaliyev, insarcinatul cu afaceri al Kazahstanului in Romania, cel care, prin eforturile sale, a ridicat misiunea diplomatica kazaha in Romania la rang de ambasada. Excelenta Sa a multumit pentru cuvintele elogioase ale antevorbitorilor si a subliniat importanta strategica a parteneriatului romano-kazah care dureaza deja de doua decenii, de cand Kazahstanul si-a recucerit independenta, si care s-a dezvoltat mereu in toti acesti ani. Excelenta Sa a spus ca in anul 1997, atunci cand s-a hotarat mutarea capitalei (partea administrativa) la Astana, localitatea era un mic oras de provincie, destul de anost, iar lumea a fost circumspecta. Prin eforturile statului kazah, acum Astana este un oras cu peste un milion de locuitori, infloritor din punct de vedere economic, vizitat de turisti si cu totul deosebit din punct de vedere arhitectural. Iar pana in 2017 lucrurile vor evolua si mai mult, astfel incat, cu ocazia Expozitiei Internationale, capitala Kazahstanului va uimi intreaga lume.
Auditoriul a putut urmari si un film de prezentare a proiectului arhitectural al zonei care va gazdui Expo 2017, un proiect care va necesita investitii de miliarde de dolari si care uimeste deja prin indrazneala sa constructiva.
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Timp_Liber/Evenimente/Expozitia_Astana_Capitala_Viitorului/1]}