Institutul Polonez din Bucuresti si Ambasada Republicii Polone la Bucuresti, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman si cu sprijinul Ambasadei Ucrainei in Romania, va asteapta marti, 18 octombrie 2022, de la ora 18.00, la Sala Media, la vernisajul unei expozitii unicat de icoane pictate pe cutii de munitie de catre doi artisti ucraineni. In 2014, ca raspuns la prima agresiune militara a Rusiei asupra Ucrainei, artistii ucraineni Oleksandr Klymenko si Sonia Atlantova au inceput sa picteze icoane pe cutii de munitie. Acest demers atat de original si expresiv a avut de la bun inceput un impact foarte puternic asupra privitorilor.
Proiectul aduce laolalta doua lucruri la prima vedere imposibil de unit: icoana si cutia de munitie, moartea si viata. Prin lucrarile noastre vrem sa transformam moartea, al carei simbol este cutia de munitie, in viata, in cultura ucraineana simbolizata in mod traditional de icoana, spune Klymenko.
Colectia prezentata la Bucuresti va include si lucrari mai noi, inclusiv icoane create de Klymenko in timpul sederii sale pe front in august 2022, in timpul actualei invazii a Rusiei asupra Ucrainei. Scopul principal al artistilor ucraineni este de a vinde icoanele, suma stransa fiind donata in scopuri caritabile oamenilor afectati de razboi, dar mai ales pentru a veni in ajutor Primului Spital Voluntar Mobil din Ucraina, unde din 2014 pana in prezent au fost tratati deja peste 60.000 de pacienti. Conform declaratiilor lui Klymenko, 97% din costurile de functionare ale spitalului au fost acoperite din vanzarea icoanelor. Icoanele prezentate in cadrul expozitiei calatoresc prin toata lumea, pana in prezent fiind expuse in 15 tari si in zeci de locuri (inclusiv la Parlamentul European sau la Muzeul National din Vilnius).
Vernisajul din 18 octombrie de la Sala Media a Muzeului National al Taranului Roman va avea loc cu participarea autorilor lucrarilor.
Expozitia va fi deschisa publicului pana in 13 noiembrie 2022, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis. Intrarea este libera.
Proiect realizat de Institutul Polonez din Bucuresti si Ambasada Republicii Polone la Bucuresti, prin amabilitatea Muzeului National al Taranului Roman si cu sprijinul Ambasadei Ucrainei in Romania.
Ii puteti urmari pe: instytutpolski.pl/bucuresti si Facebook.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.