Arhitectura interioara a palatelor lui I.D. Berindei se defineste printr-un repertoriu decorativ luxuriant, prin folosirea marmurei colorate, a stucaturilor, prin picturi parietale si de plafon, statui de genii, atlanti, victorii inaripate, nimfe, ghirlande decorative cu flori, arabescuri, mascaroni, grifoni, cartuse, monograme sau panouri cu motive heraldice. Considerat decadent in perioada comunista, arhitectul emblematic al aristocratiei si marii burghezii romane din perioada regalitatii isi ia, astazi, o stralucitoare revansa. Compozitiile sale arhitecturale si decorative, extrem de sofisticate, pe care le dirijeaza cu siguranta unui mare maestru, starnesc inca uimire si admiratie. I.D. Berindei trece astfel testul timpului, singurul care conteaza. Dupa 100 de ani, opera sa este la fel de fascinanta, dovedind ca nu a fost creata pentru o moda trecatoare, starnind interesul istoricilor, dar si al noilor generatii de arhitecti romani.
Participarea se face doar pe baza de programare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro pana vineri, 8 iunie, ora 16.00. Se plateste doar biletul de intrare in expozitie (4 lei intreg, 2 lei redus), fara taxa de ghidaj obisnuita.
Muzeul National de Arta al Romaniei va invita duminica, 10 iunie, ora 12.00, la o vizita cu ghidaj gratuit in expozitia I.D. Berindei (1871-1928) Proiecte de arhitectura: palatele urbane. Prezentarea este sustinuta de Elena Olariu, organizatoarea expozitiei. Invitat special este arhitect Sidonia Teodorescu, care pregateste o teza de doctorat intitulata Arhitectul Ion D. Berindei, studiu monografic.