Casa memoriala Ion Creanga este una dintre cele mai cautate destinatii turistice din zona Neamtului si una dintre cele mai vizitate case memoriale din tara. Este situata in fostul sat Humulesti, astazi cartier al orasului Targu Neamt. Casa a fost construita in anul 1833 de catre Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului. Acesta a daruit-o fiului sau Stefan, care in 1835 s-a casatorit cu Smaranda. Este o casa simpla, compusa din doua incaperi micute, construita din barne groase, cu o prispa ingusta de lut si un acoperis din dranita. Este locul unde s-a nascut si a copilarit marele povestitor.
Casa a ramas familiei, pana cand nepoata scriitorului, Sofia Grigoriu, a donat-o Asociatiei Invatatorilor din Romania, in 1944. Casa a functionat neoficial ca muzeu pana in 1951, cand la initiativa fiului Sofiei Grigoriu, Zahei Grigoriu, a avut loc deschiderea oficiala a muzeului. Alaturi de casa memoriala se afla Parcul tematic Ion Creanga, o initiativa privata, un loc in care copiii se pot intalni cu personajele indragite din povestile scrise de acesta. La intrarea in curte ne-au intampinat Nica si calul balan, dar si matusa Marioara, dornica sa aplice o corectie hotului de cirese. Nu lipsesc nici vulpea si ursul ramas fara coada, capra si cei trei iezi sau fata mosneagului.
Scenele sunt reproduse cu ajutorul personajelor din ghips si al animalelor impaiate. Langa acestea sunt expuse diverse obiecte din viata satului moldovenesc de la sfarsitul secolului al XIX-lea, un prilej pentru copii sa inteleaga cum se traia in acea perioada. Daca ajungeti la Casa memoriala de la Humulesti, nu ocoliti parcul tematic, este frumos amenajat si interesant, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari! Lumea lui Ion Creanga este incantatoare! (Aglaea Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/In_vizita_la_Humulesti/1]}