Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Romania Mea»Povesti de viata»Mama Floarea si gustul painii omologate
    Povesti de viata

    Mama Floarea si gustul painii omologate

    14 februarie 2015Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Mama Floarea este singurul producator omologat de paine la test. De loc din comuna Scarisoara, judetul Olt, face paine in test de la 10 ani. De ceva timp, Floarea Vasile a pus pe picioare o afacere cu paine calda produsa in test. Produce si vinde paine in test la targul organizat in curtea Academiei de Stiinte Agricole din Bucuresti. Meseria dobandita din familie i-a adus femeii un atestat de producator traditional de paine in test. Este singurul atestat pentru acest produs traditional pe care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale l-a eliberat in 2014.

    Cum a inceput totul?
    Floarea Vasile lucra in comuna natala la o cofetarie, iar cand patronul a dat faliment a inceput sa faca paine in testul din gospodarie si sa o vanda in comunele invecinate. A venit un moment in care baiatul sau, Liviu Vasile, a participat la un targ de legume in Capitala, iar Mama Floarea i-a pus la pachet si paine facuta in test.
    Organizatorii targului au gustat din painea proaspata cu miros de grau adusa de la Scarisoara si au decis sa o invite pe Mama Floarea la Bucuresti, pentru a face paine calda pentru vizitatori.

    Cum sa faci un test ca la carte?
    Mama Floarea stia de la mama sa ca testul din vatra nu se muta. Cu toate astea insa, ajutata si de fiul sau, a reusit sa construiasca trei testuri la targul organizat in curtea Academiei de Stiinte Agricole din Bucuresti.
    Ca sa faci un test ca la carte trebuie sa astepti patru saptamani dupa Paste pentru ca pamantul sa fie bun. Apoi se gasesc noua femei mai in varsta care calca argila amestecata cu pleava si cu paie, se modeleza, se da forma testului si se pune la uscat. Cand s-a uscat, e numai bun de facut paine in el.

    Cum se face painea in test?
    Mama Floarea spune ca secretul consta in framantarea aluatului. Reteta e simpla. Se pune faina de grau cules de la Scarisoara si macinat la moara de la Rusanesti, apa calda, drojdie si sare. Se framanta aluatul rezultat, dupa care se lasa o jumatate de ora la crescut. Apoi, se mai framanta inca 15 minute. Se modeleaza, se pune pe carpatorul presarat cu malai si se baga in test. Focul trebuie facut cu vreascuri si sa nu arda prea tare.

    Floarea Vasile nu s-a gandit niciodata ca painea calda produsa in test o va face celebra in toate colturile tarii si, in plus, ii va aduce bani. Acum este mandra ca a luat in considerare vorbele mamei sale care-i spunea adesea pune mana si invata sa faci paine, ca nu se stie ce vremuri vin.

    Sursa: antenasatelor.ro (Robina Cornaciu)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleTraseul iubirii, la Muzeul National de Arta al Romaniei
    Next Article Fasole verde gatita mocaneste
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Manastirea Bujoreni – un loc de profunda tihna si rugaciune

    5 octombrie 2022

    Invie Traditia – proiectul national de salvare a mesterilor populari

    27 februarie 2022

    Pelerinaj timisorean

    22 februarie 2022
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Start inscrieri BIFE SIM 2025

    Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul National de Arta al Romaniei

    Body Mind Spirit Expo, editia XXVIII

    In cinematografe, noul film Lilo si Stitch: Emotionanta intalnire a unei fete cu un extraterestru!

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.