Noi, oamenii simpli, ne canalizam adesea sperantele catre idei perfectioniste; credem sau ne este indusa tendinta de a crede in puterea uniunilor – ca potentiale chei de salvare pentru viitorul copiilor nostri. Strabunii nostri obisnuiau sa spuna ca unitatea confera forta, insa timpurile s-au schimbat atat de mult, incat notiunea de unitate si-a pierdut considerabil sensul. Uniunea Europeana – un obiectiv atins in cele din urma si de tara noastra – se credea a fi o punte prin care noi, romanii, sa fim priviti si tratati ca „cetateni europeni”, egali in drepturi cu ceilalti membri ai acestei uniuni.
In teorie, Uniunea Europeana presupune ca fiecare tara sa se integreze perfect in acest intreg, in aceasta structura; din pacate, realitatea este diferita, iar aceasta uniune nu mai pare omogena pentru noi, oamenii simpli. Se pare ca au apus vremurile in care unitatea conferea forta, acum uniunile au o compozitie ciudata, in care discriminarile izbucnesc din ce in ce mai des. Si cum sa functioneze conceptul de uniune intr-o societate cu un specific individualist atat de pregnant?!
Asadar, pentru oamenii simpli, acest soi de uniuni nu sunt altceva decat simple disimulari ale unei realitati care se confrunta din ce in ce mai acut cu fenomenul de ascundere a adevarului. Sub alura eleganta, fina, perfecta a ideii de uniune persista probleme legate de imigrare, rasism, probleme ale caror efecte le resimtim noi, in timp ce, pe taramul fotoliilor ergonomice de nivel inalt, panorama europeana capata aspectul ideal al unei uniuni perfecte.
In lumea actuala, titlul de parlamentar, deputat sau orice alt apelativ politic cu rezonanta schimba instant perspectiva asupra existentei. De acolo de sus, poate ca insasi lumea pare perfecta. Tot acolo, in taramul teoriilor se vorbeste despre globalizare ca despre o solutie forte pentru problemele cu care se confrunta astazi statele lumii. Discordanta evidenta dintre viziunea omului simplu si cea a intangibililor deriva din faptul ca noi traim realitatea, in timp ce ei o teoretizeaza. Imi este aproape imposibil sa cred ca teoria uniunilor va avea vreodata aplicabilitate perfecta, cu efecte benefice asupra omului simplu, asa ca va mai trece timp pana ma voi simti cetatean european.
(Rodica Puscasu, cetatean roman, Foto: Stock.XCHNG)