Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Romania Mea»Articole despre Romania mea»Salamul de Sibiu – traditie romaneasca de peste 100 de ani
    Articole despre Romania mea

    Salamul de Sibiu – traditie romaneasca de peste 100 de ani

    24 aprilie 2018Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Povestea Salamului de Sibiu incepe, ca orice poveste, cu A fost odata…! A fost odata un italian pe nume Filippo Dozzi, originar din Frisanco-Udine, care s-a stabilit in fostul catun Poiana Tapului. Acesta, constatand ca in Sinaia conditiile climaterice sunt favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare, foarte lung, si cu garantie de luni de zile, s-a hotarat sa cumpere, in 1910, o cladire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri si un hotel. In aceasta cladire fondeaza Intreprinderea individuala Filippo Dozzi.

    Aici a inceput fabricarea Salamului de Sibiu, care a ajuns rapid pe mesele cele mai „simandicoase”, fiind considerat, de la bun inceput, un produs de lux. In primii ani, fabrica a avut o activitate restransa, care s-a extins pe masura acumularii de capital. Prin 1938, de exemplu, se produceau, deja, aproape 100 tone de Salam de Sibiu.
    Denumirea de Salam de Sibiu apare inca din anii ’30, in scrisorile de comanda ale diversilor clienti din toata tara. Unul dintre clientii fideli ai fabricii Dozzi era furnizorul Casei Regale (considerat „Prima Fabrica de salam si mezeluri fine”, premiata cu medalii de aur si Grand Prix).
    Aerul de munte, mireasma padurii de conifere, aroma fumului de lemn de esenta tare poate ca sunt cateva din secretele descoperite de Dozzi si care l-au ajutat sa produca salamul ce dainuieste de un secol. In prezent, in Romania, exista sapte producatori de Salam de Sibiu.
    Acesta a fost apreciat de noi, romanii, inca de la inceput, fiecare dorind sa-l aiba pe masa, macar de sarbatori. Dupa ani de asteptari, Salamul de Sibiu si-a castigat un loc de cinste pe rafturile Europei, devenind un produs recunoscut la nivelul intregii Uniuni.
    Si asa, cum se spune: Nici o masa fara paine… sau fara vin!, putem extrapola: Nici o masa (buna) fara Salam de Sibiu!
    Cu totii, copii, tineri sau adulti de o anumita varsta, am salivat candva, (doar) la gandul ca il vom avea pe masa de sarbatori. Craciunul sau Pastele, fiind adevarate sarbatori magice, romanii si, nu numai, le celebreaza cu mare fast, cu speranta, veselie, mancaruri traditionale si retete culinare delicioase. Evident, Salamul de Sibiu, cu un gust unic, pretios, plin de semnificatii aparte, in pateneriat cu un vin rosu, deosebit, nu este niciodata absent! (Doina Ana Butman)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleAvem o tara!
    Next Article Dragostea adevarata invinge orice obstacol
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Manastirea Bujoreni – un loc de profunda tihna si rugaciune

    5 octombrie 2022

    Invie Traditia – proiectul national de salvare a mesterilor populari

    27 februarie 2022

    Pelerinaj timisorean

    22 februarie 2022
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Lansare de carte: De la Kayseri la Bucuresti. Cusut pana la capat. De Andreea Barbu. Imperiul Otoman si Romania, vazute prin ochii armenilor

    MedLife aduce la Sibiu experti din tara si din strainatate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate in chirurgia robotica urologica

    Start inscrieri BIFE SIM 2025

    Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul National de Arta al Romaniei

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.