Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Sanatate si Frumusete»Alimentatie Sanatoasa»Fructe deshidratate versus fructe confiate
    Alimentatie Sanatoasa

    Fructe deshidratate versus fructe confiate

    19 februarie 2014Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    As incepe acest articol cu o definitie din Dictionarul explicativ al limbii romane: confiat (despre fructe) – conservat prin fierbere in sirop de zahar si prin uscare. Cu alte cuvinte, fructele confiate au un adaos foarte mare de calorii si carbohidrati, sunt adevarate bombe calorice. Le putem asimila mai degraba cu fructele din dulceata sau gem. Cu siguranta, trebuie consumate cu moderatie.
    Fructele uscate sunt mult mai sanatoase, dar si mult mai scumpe. E si normal, daca ne gandim cam cat ramane dintr-un kilogram de prune dupa uscare. Fructele deshidratate inseamna pur si simplu uscate, acestea pastreaza o parte foarte mare din proprietatile fructului proaspat. Atunci cand sunt expuse la caldura uscata, spre a se deshidrata, fructele pierd o parte din vitamina C, insa isi pastreaza integral continutul de fibre si fier.

    Deoarece bacteriile naturale si enzimele au nevoie de apa pentru a descompune un produs alimentar, eliminarea apei sau deshidratarea este tot ce trebuie pentru a conserva un fruct. Puteti face fructe uscate in casa. Merele se usuca usor, chiar fara un aparat de deshidratare. Curatate si taiate felii, se asaza in tava, fara a se atinge intre ele, pe hartie de copt si se dau la cuptor. Se scot dupa ce devin moi, nu uscate. Trebuie lasate la racit, neacoperite, 12 ore. Se ambaleaza in pungi de hartie. Si… sa stiti ca marul tine doctorul la distanta, chiar si uscat.
    Obiceiul de a pune toamna prune la uscat este foarte vechi, iar cei care-l practicau demult si-l practica si azi, in special la tara, cunosc foarte bine efectele benefice ale consumului de prune uscate. Prunele uscate sunt o sursa bogata de vitamine: A, C, B si minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, seleniu si fier. De asemenea, prunele uscate ofera organismului o buna doza de fibre, care potolesc foamea si o amana pentru mai multe ore. Ca mai toate fructele de culoare inchisa, de fapt, indigo-visiniu spre negru, si prunele au in compozitia lor resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum.
    Specialistii au constatat ca in zonele in care curmala este aliment de baza, cancerul si tumorile sunt rare, pentru ca acest fruct are in compozitia sa foarte mult magneziu, despre care se stie ca are rol de preventie in bolile canceroase, intareste muschii, intarzie imbatranirea si este recomandat cu deosebire celor care sufera de boli nervoase.
    Cel mai des intalnite fructe deshidratate sunt stafidele. Consumul regulat de stafide combate oboseala si previne depresia, fiind un tonic excelent si un energizant puternic al organismului. Se recomanda, mai ales sportivilor, persoanelor in varsta, convalescentilor, tinerilor, celor care lucreaza ori invata si depun efort deosebit, fizic ori intelectual. Caisele uscate sunt o sursa bogata de magneziu, potasiu, betacaroten, calciu, fier si vitamine: A, C si B. Consumul lor se recomanda in anemie si infectie cu diferite virusuri. De asemenea, grabesc vindecarea ranilor, stimuleaza activitatea ficatului si a inimii si sunt un aliat in lupta impotriva cancerului. Consumate inainte de masa, te ajuta sa ai o digestie mai usoara.
    Fructele uscate sunt alimente sanatoase, foarte bogate in elemente nutritive, doar ca diabeticii trebuie sa fie atenti si sa le consume cu prudenta, deoarece in urma deshidratarii au un continut mai ridicat in glucide la suta de grame. Si la noi au inceput sa prinda radacini obiceiurile alimentatiei sanatoase, in foarte multe dintre diete fructele uscate fiind incluse ca „gustari” intre mese, inlocuind junk food-urile supercalorice.
    Fructele deshidratate pot fi consumate ca atare, dar si folosite in amestec cu cereale pentru micul dejun, consumate cu lapte dulce sau iaurt, in amestec cu alte fructe in salate, in checuri, dar si in diverse prajiturele. Cand nu aveti la indemana varianta proaspata, fructele deshidratate raman o alegere inteligenta. Gustati fructele deshidratate de la SanoVita, sunt o optiune excelenta! Pofta buna! (Aglaea Ciubotaru, Foto: Stock.XCHNG)

    www.evakuator-servis.com/
    www.goodportal.com.ua/

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleGoana dupa cunoastere, oferta de programe educative
    Next Article Caisele, esentiale in sanatate
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Generatia care nu vorbeste despre BTS

    5 iulie 2025

    MedLife aduce la Sibiu experti din tara si din strainatate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate in chirurgia robotica urologica

    22 mai 2025

    MedLife isi consolideaza pozitia pe segmentul de chirurgie robotica prin introducerea robotului Rosa, specializat in ortopedie

    6 februarie 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Opere in prim plan, prezentari de tip conferinta in Galeria de Arta Europeana a MNAR

    Expozitie de Andrei Coca, la Muzeul Taranului Roman

    Generatia care nu vorbeste despre BTS

    Vacanta la MTR, 1-31 iulie 2025

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.