Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Sanatate si Frumusete»Alimentatie Sanatoasa»Hrisca: beneficii si proprietati
    Alimentatie Sanatoasa

    Hrisca: beneficii si proprietati

    20 iunie 2015Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    La fel ca graul, hrisca este o planta cultivata de mii de ani, boabele sale fiind folosite sub forma de faina. Originara din Asia, hrisca a fost adusa in Europa de catre mongoli si turci, iar astazi este o planta apreciata de milioane de oameni, adepti ai unui regim de viata sanatos. Cel mai mare cultivator si exportator de hrisca este Rusia, deoarece acolo este considerata un aliment de baza, fiind utilizata in diferite forme. Potrivit datelor istorice, hrisca a fost cultivata pentru prima data in China, in jurul anului 6000 i.H., iar in Europa a ajuns abia in jurul anului 2600 i.H. In Romania, hrisca era des utilizata in secolul al XIX-lea, in prezent are mare cautare in Bucovina, unde este un ingredient traditional pentru sarmale.

    Hrisca este bogata in vitaminele E, B1 si B2, dar si in proteine, carbohidrati, fibre si minerale (fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu si fier). Nu face parte din clasa cerealelor, fiind o planta ierboasa inrudita cu rubarba si stevia creata. Hrisca este net superioara graului, prin elementele nutritive care protejeaza organismul de factorii externi si il fortifica, mai ales in sezonul rece si la inceputul primaverii.

    Cum o putem savura?
    Se consuma plantele verzi, plantutele (de 5-7 zile) si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea-soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrale. Mierea obtinuta din florile de hrisca este bruna si extrem de parfumata.
    Semintele de hrisca pot fi consumate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, in salata sau pot fi macinate si folosite in numeroase combinatii.
    In magazine se gaseste faina de hrisca Pirifan, din care se poate face paine, prajituri si biscuiti. Este, de asemenea, folosita in retetele de turtite si fursecuri dietetice si se poate folosi la prepararea unor budinci.

    E bine sa o consumati o data la doua zile, impreuna cu cerealele preferate: grau, secara, ovaz sau orez. Pe saptamana, este indicat consumul a aproximativ 300 de grame de hrisca. Persoanele care au pielea foarte alba trebuie insa sa evite consumul de hrisca, intrucat acesta determina aparitia de pete rosii dureroase, care persista chiar si 3-4 zile.

    Ghiveci de legume cu boabe de hrisca
    Se inmoaie hrisca cu atentie de mai multe ori, dupa care se adauga 2 morcovi si o telina taiate cuburi si inabusite in prealabil in ulei. Se adauga apoi 4 ardei kapia taiati fideluta, 500 g fasole taiata si se acopera pentru a se inabusi in sucul propriu. Spre final, se adauga 2 rosii taiate si 2 dovlecei si bucati dintr-o vanata. Se ia de pe foc si se adauga verdeata tocata marunt.

    Budinca de hrisca
    Faina de hrisca se combina cu lapte vegetal, o banana, doua smochine sau curmale si seminte crude, se pun la blender si se mixeaza pana cand capata consistenta unei budinci. Rezultatul se poate consuma alaturi de biscuiti digestivi si poate reprezenta o gustare sanatoasa si care nu va avea decat efecte benefice asupra organismului.

    Material realizat in cadrul campaniei de informare si crestere a respectului de sine a femeilor Frumusetea la 40 de ani proiect derulat in perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications in parteneriat cu Pirifan Distribution, Hebra Dermatologie, Jolidon, Beauty Boutique si pictorul Daniel Bulimar-Henciu.

    Campania Frumusetea la 40 de ani se deruleaza in perioada martie 2015 – februarie 2016. In cadrul campaniei, 12 doamne din presa, cu varsta intre 35 si 47 ani, sunt invitate sa vorbeasca despre ceea ce inseamna frumusetea in jurul varstei de 40 ani, oferind sfaturi pentru o ingrijire si o alimentatie sanatoasa. Lunar, fotografiile doamnelor participante in campanie sunt transformate in tablouri realizate de pictorul partener al proiectului, Daniel Bulimar-Henciu.
    In 2016, din tablourile campaniei va fi realizat un calendar de perete si o expozitie. 

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleDieta in afectiunile reumatismale
    Next Article Balmos muscelean
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    MedLife isi consolideaza pozitia pe segmentul de chirurgie robotica prin introducerea robotului Rosa, specializat in ortopedie

    6 februarie 2025

    10 sfaturi pentru a avea o piele stralucitoare

    20 noiembrie 2022

    Suplimentele nutritive Ovoimuno in sezonul rece

    6 noiembrie 2022
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Start inscrieri BIFE SIM 2025

    Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul National de Arta al Romaniei

    Body Mind Spirit Expo, editia XXVIII

    In cinematografe, noul film Lilo si Stitch: Emotionanta intalnire a unei fete cu un extraterestru!

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.