Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Balmos muscelean
    Arta culinara

    Balmos muscelean

    20 iunie 2015Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Balmosului muscelean, Bogdan Gilculescu, unul dintre cei mai patimasi gurmeti din prima ceta de scaun a Tarii Romanesti, ii spunea fondue roumaine, alintandu-l si, in acelasi timp, relevand superbul arc in timp si spatiu intre ciobanii din Carpati si pastorii din Alpi.
    Respectand regulile oricarui fondue din Alpi, si balmosul ciobanilor din Muscel se face din trei feluri de branza. Mai precis, din branza de burduf, telemea de oaie proaspata si urda grasa de oaie, careia i se mai adauga si ceva unt de oaie, ingredient pe care, din pacate, nu-l gasim decat la stana sau, cel mult, in locurile unde ciobanii isi desfac produsele.

    Se face mai intai un cir – terci, n.n. – de mama­liga, cu putin malai macinat mai grosier, la moara traditionala, si lapte proaspat muls. Se adauga branzeturile si se lasa sa fiarba usor pana se leaga toate si se face o pasta cremoasa. Pana sa-l iau de pe foc, eu torn iute si-un ciocan de tuica de pruna. Pana si acest ultim amanunt, alcoolul adaugat branzeturilor, apropie balmosul carpatin de fondue-ul alpin, in care se toarna, indeobste, un pahar de vin alb.
    Balmosul se serveste cu mamaliga rece sau calda, insa varianta cea mai subtire este aceea in care pui alaturi cuburi de mamaliga rece. Le infigi in furculitele pentru fondue si le treci prin balmosul fierbinte, care se lipeste cu atata dragoste de ele!

    Sursa: Antena Satelor (Simona Lazar)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleHrisca: beneficii si proprietati
    Next Article Parcul din Roman, o oaza de frumusete
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Arta crestinilor orientali, de la Eufrat la Nil, conferinta la MNAR

    Sarbatoarea Gusturi si Traditii din Saliste, satul Vale, 15 iunie 2025

    TIBCO & Antique Market 2025 – O calatorie prin stil, traditie si valoare

    Body Mind Spirit Expo 2025 revine la Sala Palatului pe 6-8 iunie

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.