Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Macaroane milaneze (reteta din Epoca de Aur)
    Arta culinara

    Macaroane milaneze (reteta din Epoca de Aur)

    3 iunie 2017Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Macaroane milaneze… ca-nainte de 89! Nu cred ca pe vremea „Epocii de Aur” sa fi fost vreo criza la macaroane. Rudimentare si grosolane, erau totusi gustoase atata vreme cat mesenilor le erau straine spaghetele, penele sau rigatoni de astazi. In perioada comunista, pe langa cartofi si varza, macaroanele erau ingredientele de baza ale meselor de zi cu zi. Sa nu ma banuiti de nostalgii… dar retetele astea fac parte din istoria noastra culinara. Asa ca se cuvine sa recapitulam, din cand in cand.

    De regula, macaroanele le mancam sub forma de budinca. Branza de casa, lapte si oua de tara de la bunici si unt cumparat de la o „cunostinta”, care-l aducea la calup, invelit in plastic. Era gras, de o culoare galbena, care mi se parea nefireasca (constrastand puternic cu albul margarinei cu care ungeam sandvisurile pentru scoala) si foarte tare.

    Macaroane – cateva idei de retete
    Ei bine, pentru un pachet mai zdravan de macaroane (cam 700 de grame) erau necesare cam un sfert de kilogram de parizer (sau alt mezel, dupa posibilitati), o jumatate de litru de sos tomat, 250 g unt (care putea fi inlocuit cu margarina, in caz de necesitate culinara). Mai intai, se calea in o parte din cantitatea de unt parizerul tocat, turnandu-se si sucul de rosii.
    Unele gospodine mai adaugau si o ceapa-doua, pentru gust, si poate putin usturoi. Intr-o tava unsa bine cu restul de unt se puneau macaroanele fierte, compozitia de parizer cu sos si se lasau in cuptor, avand grija sa se intepeneasca bine usa cuptorului, folosind ustensile improvizate (ca un facut, nu cred ca am vazut in acea vreme vreun cuptor care sa nu fie „dotat” cu un dop de pluta, ca sa nu rasufle si sa se lase copturile). In unele carti de bucate insa gospodinele erau indemnate sa pregateasca pentru familie macaroane milaneze.
    Daca oricum nu vor putea sa viziteze orasul italian, macar sa-l guste bucata cu bucata. Apropo – umbla o vorba-n epoca aceea: cartile de bucate erau cele mai grozave carti de fictiune ale vremii! Insa reteta care urmeaza nu are nimic fictional in ea. Doar numele, caci cei din Milano n-ar fi gatit niciodata macaroanele asa…

    Macaroane milaneze (reteta)
    500 g ciuperci proaspete sau conservate, 200 g sunca (cea mai buna era cea de Praga, dar mergea si cea presata, la conserva), 200 g cascaval, 200 g unt, o jumatate de litru de sos tomat si, fireste, macaroanele, tot vreo 700 de grame. Cantitatile erau suficiente pentru a pregati zece portii, luandu-i astfel in calcul si pe vecinii pofticiosi care adulmecau pe la usi. Ciupercile taiate lamele erau inabusite in unt, adaugandu-se apoi sunca tocata, sosul tomat si condimentele. Se radea deasupra cascaval ras si se mancau repede-repede.
     
    Sursa: Antena Satelor
    (Simona Lazar, Antena Satelor)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleDovleacul urias – sanatate curata intr-o curcubata
    Next Article Argintul si efectele terapeutice asupra organismului
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Indagra & Indagra Food 2025: o editie cu peste 35.000 de vizitatori

    Targul Arhanghelilor Mihail si Gavriil, la MTR

    Romexpo deschide portile Indagra & Indagra Food 2025, cea mai importanta platforma dedicata inovatiei in sectorul agricol si alimentar

    Mai putin de o saptamana pana la deschiderea Indagra & Indagra Food 2025

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.