Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Sarmale fierte-n bostan, in gura sobei
    Arta culinara

    Sarmale fierte-n bostan, in gura sobei

    31 iulie 2015Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Nu ca-s moldoveanca („pe trei sferturi”, ca sa nu fac nedreptate „sfertului” meu de rucareanca – bunicii dinspre tata, adica), dar zic asa: bucate mai gustoase ca-n Moldova smantanii si-a placintelor n-ai sa gasesti in multe locuri din lumea asta. (Si-ar trebui sa ma credeti pe cuvant, c-am bantuit si tara, si-ntinsul lumii in cautare de retete si gusturi care definesc locuri si oameni!).

    Prietenul Radu Anton Roman mi-ar da si el dreptate, macar ca era fagarasean si nu se stia decat „c-oleaca de sange de tatar din neamul Marza” (desi afirmatia asta-i mai mult fictiune, legenda, mestesug de specialist in PR, ca adica de ce era el mai altfel decat neamurile lui, de ce ii era lui simtul gustului mai ascutit?). Acuma, si prin satul bunicilor mei dinspre mama, ca si prin cel al bunicului patern – undeva, nu departe de matca lui Stefan Voda cel Sfant – trecura tatarii, dar eu nu cred sa am in vine ceva sange de razboinic cu ochi migdalati.
    De-aia zic, imi plac placintele, si zemurile noastre cele acrite cu bors de putina, si mamaliga cu chisleag, si sarmalele. Iar daca a venit vorba de sarmale, va mai spun asa: cand aveti vreme (si cand aveti cu ce si unde, ca astea-s bucate de facut in gura sobei, dupa ce ai tras carbunii), faceti, ia, asa, niste sarmale mai grase, c-oleaca de slaninuta afumata intr-insele, cu carne de porc si de vita (sa le dea si-un pic de tarie), ceapa, orez si o legatura zdravana de marar proaspat, rasucite in foi de varza murata (puse de cu toamna in butoi).
    Si asezati-le ‘mne’voastra nu in oala de fonta ori emailata (ca oraseanul), nici in oala de lut (ca valceanul de la Horezu, ori ca bucovineanul de la Marginea), ci-n ditamai bostanul, scobit cum se cuvine si transformat, ad-hoc, in vas de gatit. Mai puneti inauntru o crenguta de cimbru uscat, vreo cateva foi de dafin, sare, piper si-un praf de… poveste. In rest, n-ar mai trebui decat s-aveti rabdare sa se fiarba/ coaca sarmalele in gura sobei… si-apoi „Pofta buna”!

    Sursa: antenasatelor.ro
    (Simona Lazar, Antena Satelor)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleIn trend: Cosmeticele cu miere Manuka MGO
    Next Article Imam Bayaldi (reteta lui Bacalbasa)
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Lansare de carte: De la Kayseri la Bucuresti. Cusut pana la capat. De Andreea Barbu. Imperiul Otoman si Romania, vazute prin ochii armenilor

    MedLife aduce la Sibiu experti din tara si din strainatate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate in chirurgia robotica urologica

    Start inscrieri BIFE SIM 2025

    Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul National de Arta al Romaniei

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.