
Numit „calugarul-taran”, „artistul-taran” sau „Anton Pann al Ardealului”, Picu Patrut a dovedit in intreaga sa opera ca este rafinat, ca are o mana sigura si o mare putere de intelegere a culorilor. Marturie stau cele cateva zeci de manuscrise lasate istoriei. Muzeul detine 21 dintre acestea, precum si tiparul literelor initiale lucrate de el manual, din lemn. Inca opt manuscrise imprumutate muzeului de Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane si Manastirea Stavreopoleos se vor adauga, pe durata expozitiei, celor apartinand muzeului.
Manuscrisele, dar si celelalte categorii de obiecte taranesti din zona incluse in expozitie (costume, mobilier popular, ceramica, izvoade, icoane pe lemn sau sticla si tesaturi) vor contribui la sugerarea cadrului de viata in satul transilvanean al secolului al XIX-lea, in care a trait si a creat Picu Patrut si care a corespuns perioadei de mare efervescenta nationala a romanilor din Transilvania.
Expozitia va fi deschisa pana pe 2 decembrie 2012, orele 10.00 si 18.00. Luni este inchis.
Vernisaj: joi, 13 septembrie 2012, ora 18.00, Sala Oaspeti; ora 18.30, Studioul Horia Bernea. Concert de muzica religioasa sustinut de corul de camera Preludiu, dirijat de Voicu Enachescu.
Pret bilet: 6 lei – adulti/1,5 lei – elevi, studenti, posesori de Card Euro 26/3 lei – pensionari.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro