Cu totii ne dorim o Romanie prospera, respectata si cinstita. O tara in care si noi, si legea sa fim respectati. Din pacate, legea s-a aplicat discretionar pe vremea comunistilor si tot discretionar s-a aplicat si pe vremea mineriadelor. Ceea ce e mai rau, din acea perioada, ne-am imbogatit si cu aplicarea legii sub forma de spectacol. De la marile spectacole ale mineriadelor am trecut la spectacolul vamesilor luati cu zecile cu elicopterele, iar apoi la asedierea satelor de catre procurorii ce alergau cu biblia pe capota. Spectacole grotesti si inutile, pentru ochii strainatatii, in cazul vamesilor, sau pentru intimidarea populatiei, in ultimul caz. Nu s-au cautat vinovati, ci doar spectacol! Acum e randul elevilor… In plus, acestia sunt, multi dintre ei, si minori! Ii saltam sau, mai exact, incercam sa-i saltam din examen cu autobuzul. Autoritatile ba au mandat, ba nu au. Tot ele confunda pana si numele liceului. Se poate mira oare cineva de ce, in aceste conditii, magistratura si politia au o imagine atat de proasta? Intrebarea importanta este insa alta, pana unde poate merge injosirea cetateanului? Pana unde poate merge incalcarea drepturilor lui?
Nu sunt lucruri noi! Sunt lucruri care se petrec de multe zeci de ani. Dar, in ultimul timp, se incearca parca sa se demonstreze ca asa este firesc sa se petreaca lucrurile intr-o democratie. Iar aici o parte de vina o au, fara indoiala, si factorii de control din organismele europene care se lasa pacalite de diferite declaratii si dau impresia de a aprecia gravele derapaje romanesti, de la lege si de la democratie. Lucrurile nu se pot indrepta insa din afara. Ele nu se vor putea indrepta decat atunci cand noi vom inceta sa privim nepasatori sau, mai rau, cateodata chiar sa ne amuzam. Se vor indrepta atunci cand vom invata sa luam atitudine. Sa luam atitudine in mod serios, democratic, civilizat, cerand socoteala celor care isi bat joc de noi. Caci orice organ al statului de drept este obligat sa dea socoteala cetateanului acelui stat.
Fara indoiala, Romania sufera de mult, nu de ieri sau de azi, de un cumplit flagel al coruptiei. Al marii si al micii coruptii. Si vamesii, si profesorii, si politistii, si magistratii… Coruptia nu are in Romania un sector privilegiat. Ea a patruns peste tot. Tocmai de aceea este atat de greu de combatut. Si tocmai de aceea este necesara o schimbare de atitudine din partea noastra. Caci coruptia a patruns peste tot, dar nu suntem toti corupti. Dar acum, in afara de faptul ca nimeni nu intreprinde ceva serios impotriva coruptiei, riscam sa se incetateneasca si bataia de joc la adresa noastra, a intregii societati, prin astfel de spectacole ieftine prin care de fapt se incalca drepturile elementare ale unor oameni a caror vinovatie, pana la urma, se dovedeste incapabila sa o demonstreze. Cine plateste? Din pacate, pana acum nimeni…
Scoala noastra functioneaza prost de mult timp. Nu este o noutate. E greu sa o faci sa mearga mai bine, s-a dovedit insa ca e foarte usor sa o faci sa mearga mai prost. Acest curs al lucrurilor trebuie schimbat. Trebuie facuta ordine. Cei corupti din sistem trebuie sa plateasca. Dar a face ordine este una si a-ti bate joc de oameni e alta. Copiii acestia se gaseau in cumplita stare de stres pe care o presupune orice examen. Iar dupa bacalaureat urmeaza imediat admiterea la facultate. Cum poti sa le sabotezi fara discernamant si fara rost sansele in viata doar de dragul spectacolului?
Si sa presupunem ca ajungeau cu o suta de copii la procuratura… Cine ii audia in mod serios, pe toti deodata? Sau ne jucam de-a audierile? A devenit oare toata procedura judiciara doar un spectacol? Iar daca noi suntem prosti si nu intelegem, iar aceste masuri erau intemeiate si necesare, atunci de ce, dupa ce s-a produs un intreg circ si o adevarata incaierare intre politisti si parinti, dupa ce autocarele au fortat zidul uman format de parinti pentru a patrunde in curtea liceului, in timpul desfasurarii unui examen de bacalaureat, de ce s-a renuntat la transportarea in masa a elevilor la procuratura? Iar oficialitatile care declara ba ca exista un mandat de la judecator, ba ca nu exista, dar a emis procurorul un act de aducere, oficialitati care nu contenesc sa se contrazica, sa se corecteze si sa dezminta ce au spus in momentul precedent, aceste oficilitati ce calificare au? Ce indreptatire au sa polueze spatiul public?
Coruptie exista. Coruptia trebuie combatuta si idealul ar fi sa poata fi starpita. Dar este inadmisibil ca in numele luptei impotriva coruptiei sa se instaureze practica actiunilor discretionare ale politiei sau ale procurorilor, sa se instituie incalcarea drepturilor cetateanului, sa se instituie o practica generala a bataii de joc. Vinovatii sa plateasca. Dar in baza unei proceduri corecte, urmate de adevarati profesionisti, care demonstreaza vinovatii reale, cu probe clare. Este inadmisibil ca un procuror sau un politist care nici nu stie cum se numeste liceul de care isi bate joc sa se joace dupa bunul plac cu soarta copiilor de acolo.
Din pacate, de zeci de ani ii invatam pe copii ca pila si ciubucul sunt suverane in Romania. Acum am trecut la faza in care vrem sa-i invatam ca aceia care au puterea au si dreptul de a-si bate joc de ceilalti. Ca asa-zisa democratie romaneasca inseamna o cumplita bataie de joc la adresa cetateanului. Daca vom tolera si aceasta escladare, atunci inseamna ca intr-adevar vrem ca romanii sa fie siliti sa emigeze. Eu sper, totusi, ca ne vom trezi si ne vom apara dreptul de a fi respectati, de a ni se respecta drepturile, atat ale noastre, cat si ale copiilor nostri. Eu continui sa cred in aceasta tara si in viitorul ei. (Georgiana S., Foto: Stock.XCHNG)