
Poate ca ar fi fost mai bine ca galantarele sa se fi umplut de carnati de Plescoi si salam de Sibiu, pentru ca populatia sa inteleaga ca austeritatea din perioada comunista nu s-a datorat lipsei de produse, lipsei de idei, ci politicii. Fabrici si produse de calitate existau, insa, paradoxal, era o vreme in care galantarele erau goale. Asadar, productie a existat, insa oamenii duceau lipsa de tot ceea ce le era necesar. Asa ca, dupa Revolutia din ’89, s-a deschis drumul importului si s-a importat pana cand produsele romanesti au ajuns sa ocupe un loc infim de mic in rafturile supermarketurilor. Made in SUA, China, Austria sau Italia, produsele straine au castigat faima prin reclame si prin faptul ca se vindeau intr-o tara unde domnise comunismul pentru o perioada destul de indelungata.
In timp, excesul de produse straine ne-a adus la o stare de saturatie si asa am ajuns sa reflectam asupra calitatii, asupra ambalajului. Ne-am intrebat de ce trebuie sa importam, cand suntem si noi capabili sa producem. O parte din marcile apreciate in perioada comunista si-au continuat ascensiunea, devenind marci de prestigiu atat in tara, cat si in strainatate. Arctic este una din marcile care nu numai ca a supravietuit trecerii de la regimul totalitar la democratie, dar a reusit sa se impuna atat pe piata autohtona, cat si in strainatate. Vinurile noastre (Murfatlar, Grasa de Cotnari, dar si altele) sunt din ce in ce mai renumite pe piata vinurilor europene si mondiale. Dovedim astfel ca nu suntem mai prejos de alte tari de la care obisnuiam sa importam.
Rasfoind filele inapoi, imi aduc aminte de anii ‘80, de gustul unic al inghetatei Polar, de batoanele cu gust de vanilie, de ciocolata Pitic sau Diana, de oranjada solubila, de frumoasa si celebra (pe atunci) papusa Aradeanca, de renumita bicicleta Pegas. Pe vremea aceea, cuvantul abundenta nu era unul bun de caracterizat un raft, acum, insa, calitatea este coordonata mult ravnita, poate ca de aceea produsele autohtone sunt din ce in ce mai cautate. Cat despre industria cosmetic, am avut dintotdeauna faima de a folosi cu maiestrie plantele si beneficiile lor in confectionarea produselor cosmetice apreciate atat in Europa, cat si intreaga lume.
Undeva in anii ’90 am primit o lotiune tratament pentru par, Chelstop, si mi-a fost de foarte mare ajutor la vremea aceea. Am colindat apoi toate farmaciile din oras, insa miraculosul Chelstop disparuse fara urma. Au urmat cativa ani in care mi-am ingrijit parul cu diferite produse, insa nici unul nu a avut efectul pe care il avea Chelstop. Din fericire, l-am reintalnit aici, pe site-ul Dacic Cool, si a fost o reintalnire cu adevarat cool; am reinceput sa il folosesc si parul meu simte diferenta. De-a lungul anilor in care ii pierdusem urma, am cheltuit sume destul de mari pe tratamente impotriva caderii parului. Pretul lui Chelstop de la Hofigal este unul foarte bun. Fara a ma lansa in slogane de tip reclama, recomand tuturor celor care au probleme legate de caderea parului sa foloseasca cu regularitate lotiunea Chelstop de la Hofigal.
Daca cineva mi-ar cere sa fac un clasament al produselor cosmetice romanesti pentru par, as pune Chelstop pe primul loc, pentru ca il folosesc si ii recunosc calitatea. In final as vrea sa multumesc echipei Dacic Cool – responsabilul principal pentru intoarcerea mea la produsele romanesti. Inainte de intalnirea mea cu Dacic Cool, aprecierea produselor autohtone era doar o teorie, insa alaturi de aceasta echipa am invatat ca, redescoperind produsele noastre, ne realcatuim ca popor, ne redescoperim identitatea. (Rodica Puscasu)